Bezár
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt. Értem Részletek
Az Addel.hu webáruházakban a tegnapi napon 2.864.617 Ft értékű termék cserélt gazdát! Próbálja ki Ön is INGYEN >> Webáruházat indítok! <<
Kapcsolat: 061/342-4429; 0670/942-5950; 062 | konyvesbolt@palantamisszio.hu

Biblia az irodalomban

2.500 Ft
db  
Termékadatok
Cikkszám:
B4 2/4
Kiadó, forgalmazó:
MAGÁNKIADÁS
Rövid leírás:

Megjelent Horváth Barna életműsorozatának új kötete Biblia az irodalomban címmel. Ezúttal irodalomtörténeti írásai kerülnek összegyűjtve a nyilvánosság elé. A könyvben tematikus időrendben következnek a különböző műfajú munkák, ötven írás.

Elsőként a Bibliát és a bibliafordítás ügyét járja körül, kiemelve a magyar irodalmi nyelv kialakulásában betöltött szerepét és a kálvinizmus, a református egyház nemzetmegtartó erejét. Különösen érdekes Az élet könyve vagy az írástudóké? című  tanulmánya, amelyet a genfi egyetem bossey-i intézetében és a zürichi egyetemen írt 1980–81-es tanulmányútján angolul...

 

Termékleírás

Szenci Molnár Albert munkásságát az 1974-es évforduló kapcsán mutatja be. Apáczai Csere Jánosról szóló dolgozatát egy budapesti teológusnapi pályázatra készítette. Árva Bethlen Kata egy ismeretlen, Nagyváradon talált verse szintén olvasható a kötetben, talán egyszer az irodalomtörténészek is „felfedezik”. A szerző ezenkívül Pécsely Király Imre, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, Kiss József és Ady Endre hitvallásáról és az Egressy család szerepéről értekezik. Tompa Mihályról több tanulmány, cikk és igehirdetés olvasható.

A könyvben húsz tétel Lévay Józsefhez kapcsolódik. Horváth Barna 1985-től foglalkozott a költő hagyatékával, s új megközelítésekkel gazdagította a Lévay-szakirodalmat. A templomokban prédikációkban és műsorokban, a világi ünnepségeken beszédekben emlékezett meg a költőről. A közéletben, a sajtóban igényesen és markáns véleménnyel szólt hozzá a Lévayval kapcsolatos kérdésekhez. Dallamot szerzett a költő Mikes című verséhez. Könyveket szerkesztett Lévay hagyatékából. Sajószentpéteri lelkipásztorként, a borsod–gömöri egyházmegye espereseként támogatta a költővel kapcsolatos tevékenységeket. A Biblia az irodalomban lapjain teljes képet kapunk Horváth Barna Lévayval kapcsolatos munkásságáról.